Οι πρωτεΐνες είναι ένα απαραίτητο μέρος της καθημερινής μας ζωής.

Στην ουσία, είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής. Οι πρωτεΐνες δρουν σε κάθε κυτταρική κατασκευή του ανθρωπίνου σώματος, καλύπτουν τη δύναμη και στηρίζουν το μυικό ιστό, ενισχύοντας τον μεταβολικό ρυθμό του οργανισμού.

 Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει σημαντικά οφέλη για τον μεταβολισμό του ανθρώπου και για το ανοσοποιητικό του. Παρακάτω θα δούμε τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει να έχετε στην ζωή σας τις πρωτεΐνες.

 

  • Μειώνει την όρεξη

Τα τρία συστατικά – λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες – επηρεάζουν το σώμα σας με διαφορετικούς τρόπους.

Η πρωτεΐνη είναι μακράν η πιο χορταστική από τα υπόλοιπα συστατικά. Σας βοηθά να αισθάνεστε πιο γεμάτοι  με λιγότερο φαγητό κάτι το οποίο είναι και ο στόχος κάθε ισορροπημένης διατροφής.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πρωτεΐνη μειώνει το επίπεδο της γκρελίνης της ορμόνης της πείνας, καθώς αυξάνει επίσης τα επίπεδα του πεπτιδίου YY, της ορμόνης που σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις.

Αυτές οι επιπτώσεις στην όρεξη μπορεί να είναι ισχυρές. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης από 15% έως 30% των θερμίδων, έκαναν τους υπέρβαρους ανθρώπους να τρώνε  λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα χωρίς να περιορίζουν σκόπιμα τίποτα.

  • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη

Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών σας.

Ως εκ τούτου, τρώγοντας επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης βοηθάτε τον οργανισμό να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα και προωθείται η αύξηση μυών κατά την άσκηση.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης.

 

  • Ενισχύει τον μεταβολισμό και αυξάνει την καύση λίπους

Το φαγητό μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, για λίγη ώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί θερμίδες για να αφομοιώσει την τροφή και να κάνει χρήση των θρεπτικών ουσιών που προέρχονται από τα τρόφιμα. Αυτό αναφέρεται ως η θερμική επίδραση των τροφίμων. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα ίδια από αυτή την άποψη. Στην πραγματικότητα, η πρωτεΐνη έχει πολύ μεγαλύτερη θερμική επίδραση από το λίπος ή τους υδατάνθρακες περίπου 20 με 35% . Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικά το μεταβολισμό και αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

  • Βοηθά το σώμα σας να ‘’επιδιορθωθεί’’ μετά από τραυματισμό!

Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να ανακάμψει μετά από τραυματισμό. Αυτό έχει λογική, καθώς οι πρωτεΐνες αποτελούν τις κύριες δομικές μονάδες των ιστών και των οργάνων σας. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μετά από τραυματισμό μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης πολύ πιο γρήγορα