Το κρέας έχει ασκήσει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη και αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Είναι πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, βιταμίνης Β12 καθώς και άλλων βιταμινών συμπλέγματος Β, ψευδαργύρου, σεληνίου και φωσφόρου.

Φυσικά κι έχει αποδειχθεί ότι το κρέας αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αν αγαπάτε λοιπόν το κρέας, αν θέλετε τα βράδια σας να απολαμβάνετε μια ζουμερή μπριζόλα ή λατρεύετε τα μπάρμπεκιου το καλοκαίρι, αν το Πάσχα είναι μία από τις αγαπημένες σας γιορτές, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα κάνετε τις πιο σωστές επιλογές ώστε να μην επιβαρύνετε την υγεία σας

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, σας έχουμε ετοιμάσει μία λίστα με τις 5 πιο υγιεινές επιλογές κρέατος:

α. στήθος κοτόπουλου: Τα πουλερικά είναι μία καλή πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλουν στη διατήρηση και την απώλεια βάρους. Το λευκό κρέας είναι επίσης καλή πηγή φωσφόρου και ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), ενώ τα σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.

β. γαλοπούλα: Οι περισσότεροι από εσάς, έχετε συνδέσει την γαλοπούλα με το Πάσχα και γενικότερα με το γιορτινό τραπέζι μόνο. Σας πληροφορούμε πως η γαλοπούλα, συγκαταλέγεται στις καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και νιασίνη. Τα στοιχεία αυτά ωφελούν την υγεία της καρδιάς, την πέψη, την εγκεφαλική λειτουργία και δίνουν ενέργεια. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος αποτελεί κλειδί για τον μεταβολισμό και την υγεία της καρδιάς. Μήπως θα πρέπει πλέον να την συμπεριλάβετε στο διατροφολόγιό σας;

γ. χοιρινό φιλέτο: Το χοιρινό είναι πολύ γευστικό κρέας ενώ τα άπαχα μέρη του έχουν και υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι πλούσια σε θειαμίνη, βιταμίνη Β6, κάλιο και ριβοφλαβίνη.

δ. μοσχάρι: Προτιμήστε το άπαχο κομμάτι, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί και στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Το βοδινό είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να επιλέγετε βιολογικής εκτροφής μοσχάρι, καθώς έχει περισσότερη βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Συστήνεται όπως αποφεύγετε το «καμμένο» κρέας (αυτό που έχει ψηθεί πάρα πολύ), το οποίο έχει επισυμανθεί από έρευνες ότι συνδέεται με κάποιες μορφές καρκίνου.

ε. άπαχα κομμάτια κρέατος: Όλοι οι διατροφολόγοι συστήνουν την κατανάλωση άπαχου κρέατος. Κάθε μερίδα κρέατος δεν πρέπει να έχει πάνω από 10 γραμμάρια λιπαρά συνολικά, εκ των οποίων τα 4,5 κορεσμένα. Καλό θα είναι να έχει κάτω από 95mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Τρελαίνεστε κι εσείς για την πέτσα; Εδώ θα σας στενοχωρήσουμε λιγάκι! Καθώς ψήνετε ή βράζετε το κρέας, καλό θα ήταν να αφαιρέσετε το περιττό λίπος καθώς και την πέτσα, για να μειώσετε τα κορεσμένα λιπαρά.

Μην ξεχνάτε το ρητό «είμαστε ότι τρώμε»